The Church of Panagias | The illuminated Afetes Pelion

Contact
Accommodation Book on Line

Description

Στον οικισμό Λαμπινού του Δήμου Αφετών, στο ανατολικό Πήλιο, είναι χτισμένη η Μονή της Παναγίας της Λαμπηδόνας.

Η παράδοση λέει ότι ένα καράβι κινδύνευε να βυθιστεί και ο καπετάνιος παρακάλεσε την Παναγία να τον βοηθήσει υποσχόμενος ότι, εκεί που θα πέσει η μπάλα του κανονιού του, θα χτίσει ένα μοναστήρι προς τιμήν της. Μια θεϊκή λάμψη (λαμπηδόνα) υπέδειξε το λιμάνι και έσωσε το πλοίο. Ένα τμήμα της μπάλας αυτής σώζεται μέχρι σήμερα στο βήμα του ναού. Το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με το παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων, τη δυτική ανακαινισμένη πτέρυγα με διώροφα κτίσματα και την ανατολική πτέρυγα που διατηρούνταν σε άσχημη κατάσταση. Ο ναός κτίσθηκε το 1796 από τον αρχιτέκτονα Δήμο Ζηπανιώτη, επί Ιγνατίου και Δανιήλ Ιερομονάχων, με χορηγία του Στέργιου Μπασδέκη (αρματωλός οπλαρχηγός του Πηλίου). Στα χρωματιστά λιθανάγλυφα (έργα του γλύπτη Μίλιου Ζηπανιώτη), που σώζονται στα υπέρθυρα της δυτικής και νότιας εισόδου στο ναό, υπάρχουν επιγραφές όπου αναφέρεται η χρονολογία ίδρυσης του ναού και ο χορηγός. Σε κρήνη που βρίσκεται στην αυλή σώζεται επιγραφή με το έτος 1780.

Ο λεγόμενος “Άγιος των Γραμμάτων μας” κυρ. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Επάνω εις έναν βράχο του ανατολικού Πηλίου, κάτωθεν του χωρίου Λαμπινού και σιμά εις το πέλαγος είναι κτισμένο το μονύδριον της Παναγίας της Λαμπηδόνας μαστιζόμενον από θύελλας καιλαίλαπας,…νανουριζόμενον από τα άσματα τα οποία ο άνεμος έψαλλε δι’αυτό….Ολόγυρα εις τους τοίχους του ναίσκου, υψηλά άνω των υπερθύρων και υπό τα γείσα της στέγης, υπάρχουν ωραία μικρά πινάκια παλαιών χρόνων…όλα χρωματιστά, γαλάζια και υποπράσινα και κιτρινωπά και λευκά, με κλαδάκια και λουλούδια…στίλβοντα εις τον ήλιον, χάρμα οφθαλμών, κειμήλια υψηλά κείμενα, στερεά βαλμένα εις τας κόγχας των, λείψανα παλαιών χρόνων και καιρών.»

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, στο διήγημά του «Η Γλυκοφιλούσα».

Σήμερα στην Ιερά Μονή εγκαταβιούν 6 Μοναχές. Με τις ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ιγνατίου, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής μας ανέλαβε η αδερφή Χρυσοστόμη.

Εμπνευστής, άοκνος συμπαραστάτης και αεικίνητος πνευματικός καθοδηγητής της Ιεράς Μονής, είναι ο Γέροντας Χρυσόστομος.

Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου, στη Απόδοση της Κοιμήσεως της Παναγίας μας.

 

Πηγή:  Ιερά Μονή Παναγίας Λαμπηδόνας Πηλίου

Location

 

Pelion - Greece

 

Enchanting exotics

 

beaches and villages

 

 

As the summer nights fall, the smell of jasmines, gardenias and primroses mix up, and visitors who love nature will find the place to be.

Zagorin - Agricultural Cooperative

Ζαγοριν - Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου

 The Agricultural Cooperative is one of the oldest co-operatives, since it was established in 1916 by 199 people of Zagora of Magnesia. In 1985, the cooperative enters a new phase of action of organised commercial enterprise. The brand is enshrined and every authentic Zagorin apple bears the sticker which makes it stand out.

   

 

Ο «Μουτζούρης», όπως λεγόταν κάποτε το τρενάκι του Πηλίου, για να δηλώσει την ατµοκίνηση και τον καπνό που άφηνε στο πέρασµά του, είναι ένα τρένο-τουριστικό αξιοθέατο των χωριών του Πηλίου.

         

   

            

         

 

Enjoy delicious food and have a good in Pelion

CONTACT INFORMATION

Information about Pelio

Pelio, Magnesia, Thessaly, Greece

ΤΗΛ. ++306947819381

E-mail us

Terms of Use - Privacy Policy

FREELINKS

Free xml sitemap generator

Terms of Use - Privacy Policy

ATM MACHINES
Zagora
Agios Ioannis
Tsagarada
Portaria
Volos

 

Useful Phone Numbers

Volos Hospital-24213-51000
Volos Fire Service-24210-76850
Zagora Health Center-24260-22222
Kissos Regional Clinic-2426031210
Tsagarada Regional Clinic-2426049208
Portaria Regional Clinic-2421099106
Police Volos-24210-76995
Zagora Police-2426022529