Μονή της Παναγίας της Λαμπηδόνας

Διαμονή Book on Line

Διακοπές Πήλιο - Pelion

Στον οικισμό Λαμπινού του Δήμου Αφετών, στο ανατολικό Πήλιο, είναι χτισμένη η Μονή της Παναγίας της Λαμπηδόνας.

Η παράδοση λέει ότι ένα καράβι κινδύνευε να βυθιστεί και ο καπετάνιος παρακάλεσε την Παναγία να τον βοηθήσει υποσχόμενος ότι, εκεί που θα πέσει η μπάλα του κανονιού του, θα χτίσει ένα μοναστήρι προς τιμήν της. Μια θεϊκή λάμψη (λαμπηδόνα) υπέδειξε το λιμάνι και έσωσε το πλοίο. Ένα τμήμα της μπάλας αυτής σώζεται μέχρι σήμερα στο βήμα του ναού. Το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με το παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων, τη δυτική ανακαινισμένη πτέρυγα με διώροφα κτίσματα και την ανατολική πτέρυγα που διατηρούνταν σε άσχημη κατάσταση. Ο ναός κτίσθηκε το 1796 από τον αρχιτέκτονα Δήμο Ζηπανιώτη, επί Ιγνατίου και Δανιήλ Ιερομονάχων, με χορηγία του Στέργιου Μπασδέκη (αρματωλός οπλαρχηγός του Πηλίου). Στα χρωματιστά λιθανάγλυφα (έργα του γλύπτη Μίλιου Ζηπανιώτη), που σώζονται στα υπέρθυρα της δυτικής και νότιας εισόδου στο ναό, υπάρχουν επιγραφές όπου αναφέρεται η χρονολογία ίδρυσης του ναού και ο χορηγός. Σε κρήνη που βρίσκεται στην αυλή σώζεται επιγραφή με το έτος 1780.

Ο λεγόμενος “Άγιος των Γραμμάτων μας” κυρ. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Επάνω εις έναν βράχο του ανατολικού Πηλίου, κάτωθεν του χωρίου Λαμπινού και σιμά εις το πέλαγος είναι κτισμένο το μονύδριον της Παναγίας της Λαμπηδόνας μαστιζόμενον από θύελλας καιλαίλαπας,…νανουριζόμενον από τα άσματα τα οποία ο άνεμος έψαλλε δι’αυτό….Ολόγυρα εις τους τοίχους του ναίσκου, υψηλά άνω των υπερθύρων και υπό τα γείσα της στέγης, υπάρχουν ωραία μικρά πινάκια παλαιών χρόνων…όλα χρωματιστά, γαλάζια και υποπράσινα και κιτρινωπά και λευκά, με κλαδάκια και λουλούδια…στίλβοντα εις τον ήλιον, χάρμα οφθαλμών, κειμήλια υψηλά κείμενα, στερεά βαλμένα εις τας κόγχας των, λείψανα παλαιών χρόνων και καιρών.»

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, στο διήγημά του «Η Γλυκοφιλούσα».

Σήμερα στην Ιερά Μονή εγκαταβιούν 6 Μοναχές. Με τις ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ιγνατίου, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής μας ανέλαβε η αδερφή Χρυσοστόμη.

Εμπνευστής, άοκνος συμπαραστάτης και αεικίνητος πνευματικός καθοδηγητής της Ιεράς Μονής, είναι ο Γέροντας Χρυσόστομος.

Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου, στη Απόδοση της Κοιμήσεως της Παναγίας μας.

 

Πηγή:  Ιερά Μονή Παναγίας Λαμπηδόνας Πηλίου

 

 Πήλιο με τις Μαγευτικές παραλίες και τα  χωριά

 

 

 

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Free xml sitemap generator

Terms of Use - Privacy Policy

ATM MACHINES
Ζαγορά
Άγιος Ιωάννης
Τσαγκαράδα
Πορταριά
Βόλος

 

   

 

Ο «Μουτζούρης», όπως λεγόταν κάποτε το τρενάκι του Πηλίου, για να δηλώσει την ατµοκίνηση και τον καπνό που άφηνε στο πέρασµά του, είναι ένα τρένο-τουριστικό αξιοθέατο των χωριών του Πηλίου.

         

   

            

         

 

Ζαγοριν - Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου

Ζαγοριν - Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς

είναι από τους αρχαιότερους συνεταιρισμούς, αφού ιδρύθηκε το 1916 από 199 Ζαγοριανούς. Το 1985 ο Συνεταιρισμός μπαίνει σε νεα φάση δράσης οργανωμένης εμπορικής επιχείρησης. Το εμπορικό σήμα κατοχυρώνεται και κάθε αυθεντικό μήλο Ζαγορίν φέρει το αυτοκόλλητο που το κάνει ξεχωριστό.