Κάτω Γατζέα

Διακοπές Πήλιο - Pelion

Κάτω Γατζέα 

Ένας παραθαλάσσιος οικισμός στις όχθες του Παγασητικού και ένα ιδανικό ορμητήριο για τις περιηγήσεις σας στο Πήλιο. Είναι χτισμένη στην πλαγιά του βουνού και απέχει 18 χλμ από τον Βόλο. Εδώ θα βρείτε μερικές από τις πιο όμορφες ακρογιαλιές του Πηλίου. Στα γραφικά ταβερνάκια της ακτής, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ντόπιο τσίπουρο και θαλασσινά εδέσματα, με φόντο το ήσυχο λιμανάκι του χωριού, το οποίο συχνά φιλοξενεί γιοτ κατοίκων και επισκεπτών.

Εκεί μπορείτε να αγναντέψετε πανέμορφα δειλινά. Η περιοχή προσφέρεται για κολύμπι, βόλτες στο χωριό, περιπάτους, πεζοπορίες στα ορεινά καλντερίμια καθώς και ποδηλασία. Επίσης, διαθέτει μερικά από τα πιο οργανωμένα κάμπινγκ στο Πήλιο. Η Κάτω Γατζέα με την Άνω Γατζέα συνδέονταν με αρκετά μονοπάτια και καλντερίμια, σήμερα αυτή η διαδρομή αντιστοιχεί σε έναν αγροτικό δρόμο. Φτάνοντας όμως στα πρώτα σπίτια της Άνω Γατζέας διατηρείται γραφικό καλντερίμι σε άριστη κατάσταση, το οποίο συνεχίζει και φτάνει στην εξαιρετική πλατεία του χωριού.


Στη περιοχή της Γατζέας υπάρχει και το περίφημο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας (1 χλμ βορειότερα από το χωριό), το οποίο ανήκει στο μετόχι της μονής Μέγιστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Το μοναστήρι έχει στο προαύλιό του ένα μεγάλο σταυρό που είναι ορατός από τον παραλιακό δρόμο. Η περιτειχισμένη μονή θυμίζει κάστρο με το χαρακτηριστικό πύργο στο βόρειο τμήμα της δεσπόζει στην κορυφή λόφου, από όπου έχετε εκπληκτική θέα στην κατάφυτη περιοχή και στον Παγασητικό κόλπο. Επίσης μπορείτε να θαυμάσετε το πετρόχτιστο γεφύρι του σιδηροδρομικού σταθμού στην Άνω Γατζέα, από όπου περνάει το παραδοσιακό τρενάκι του Πηλίου που συνδέει τα Άνω Λεχώνια με τις Μηλιές. Μην ξεχάσετε ακόμα να επισκεφτείτε την πανέμορφη γραφική εκκλησία της Ευαγγελίστριας στην Άνω Γατζέα.

Δύο ακόμα σημαντικοί χώροι που δεν πρέπει να παραλείψετε όταν επισκεφτείτε την Γατζέα είναι το ελαιοτριβείο και το μουσείο. Η ελιά αποτελεί την κυριότερη καλλιέργεια του Πηλίου γι’ αυτό και ο Πηλιορείτης παραγωγός δίνει μεγάλη προσοχή στην καλή εμφάνιση του προϊόντος του, το οποίο εξαιτίας της καλής και συστηματικής συσκευασίας μπορεί να διατηρηθεί μέχρι μια οκταετία. Η εκλεκτή ποιότητα της ελιάς οφείλεται κυρίως στα γόνιμα εδάφη και στο κλίμα. Στο μουσείο μπορείτε να θαυμάσετε τα συντηρημένα αντικείμενα που βρέθηκαν στον εσωτερικό και στον αύλιο χώρο. Είναι αξιοσημείωτο να προσθέσουμε ότι το αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό του Αγίου Γεωργίου Νηλείας θα αποτελούσε μια εξαιρετική και αξέχαστη βόλτα για τον επισκέπτη καθώς μπορεί να θαυμάσει την απέραντη θέα του Παγασητικού κόλπου. Βρίσκεται στο δυτικό Πήλιο σε υψόμετρο 700μ (το μεγαλύτερο υψόμετρο χωριού σε όλο το Πήλιο, με τις κρυστάλλινες πηγές νερού) και απέχει 25 χλμ από τον Βόλο. Είναι χωριό με μεγάλη ιστορία και έχει την καλύτερη πρόσβαση προς την θάλασσα.

Περιοχή

Κάτω Γατζέα, Παραλίες Παγασητικού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝIΑ - ΠΛΗΡΟΦΟΡIΕΣ

ΠΑΡΟΧΕΣ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ, ΠΗΛΙΟ

ΜΑΚΡΥΡΡΑΧΗ, 37001

ΤΗΛ. 6947 819381

E-mail us

Όροι χρήσης & Πολιτική απορρήτου